Koude voeten, koude benen, of juist heel slecht tegen warmte kunnen: de oorzaak kan liggen in een slechte doorbloeding.

Quadrivas Therapeut Linda van de Pavoordt van Quadrivas Clinic Drechtsteden herkent het: “Al bijna 30 jaar had ik vage klachten, waarbij ik aan sommige niet eens echt aandacht schonk. Ik vond ze gewoon… gewoon.

Nadat ik startte met Quadrivas Therapy en de opleiding tot Quadrivas Therapeut volgde, vielen steeds meer puzzelstukjes op zijn plek.

Dat stramme gevoel was geen voorbode van reuma: stijfheid komt heel vaak voor bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen. Als ik lang had gezeten, bijvoorbeeld tijdens een werklunch of -diner, moest ik eerst even ‘opstarten’ voordat ik weer soepel kon lopen.

Sporten ging goed als ik een vast ritme aanhield, maar was ik een week op reis geweest en pakte ik mijn schema daarna weer op, dan had ik de week erna hevige spierpijnen, waarbij mijn lichaam vaak reageerde met verhoging of koorts.

Of dit: áltijd koude voeten. En daardoor niet in slaap kunnen vallen. Soms maar middenin de nacht een warme douche nemen omdat van binnenuit opwarmen niet lukte.

En het tegenovergestelde: slecht tegen hitte kunnen. Bij warm weer zocht ik het liefst de schaduw op, of het water. Ik kon gewoon mijn warmte niet kwijt.

De bloedvaten werken als thermostaat voor het lichaam

Als Quadrivas Therapeut weet ik nu: bij lipoedeem (en doorbloedingsproblemen in het algemeen) werken de bloedvaten niet optimaal. Behalve dat je bloedvaten zorgen voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen (en zo een rol spelen bij stramheids-, pijn- en spierpijnklachten), zorgen ze ook voor de regulering van je lichaamstemperatuur. Het bloedvatsysteem werkt zo’n beetje als thermostaat voor je lichaam.

En zo zijn er nog veel meer klachten die zijn oorzaak hebben in een niet optimaal functionerende bloedcirculatie en die we regelmatig terugzien bij cliënten met lipoedeem of met algemene bloedcirculatieproblemen.”

De volgende klachten en kenmerken zien we vaak bij (beginnend) lipoedeem en/of bloedcirculatieproblemen:

 • Koude voeten of koude benen
 • En/of juist: snel oververhit zijn, niet goed tegen warmte kunnen
 • Niet of moeilijk kunnen zweten
 • Kramp in de benen (vaak ’s avonds en ’s nachts)
 • Rusteloze benen (restless legs) – daardoor lastig kunnen concentreren of slapen
 • Pijnlijke, zeurende benen – daardoor moeilijk kunnen bewegen, sporten, slapen)
 • Stram gevoel of het gevoel stramme gewrichten te hebben (opvallend veel cliënten zijn onderzocht op reuma en/of artrose, waarbij niets werd gevonden)
 • Moeite met bewegen. Cliënten omschrijven dit onder meer als volgt: “Alsof je door stroop loopt”, “Alsof ik constant zware skischoenen aan heb”, “Alsof je door rubberbanden tegengehouden wordt”.
 • Huidpijn of ‘aanraakpijn’ – soms is het dragen van jeans op de huid al vervelend of ondraaglijk
 • Snel blauwe plekken
 • Wondjes die niet snel genezen
 • Zware, vermoeide benen
 • Spierzwakte en zwakke banden
 • Een laag energieniveau (ik ben zo moe!)
 • Onevenredige vetafzetting op heupen, bovenbenen, rondom de knieën en/of op de armen
 • Lage bloeddruk
 • Hypermobiel
 • Snel verzuring in de benen (soms ook de armen) tijdens beweging en sporten
 • Veel en/of lang spierpijn na het sporten

Daarnaast zien we de volgende klachten of kenmerken bij cliënten met (ver)gevorderd lipoedeem

 • Twee maten (of meer) verschil tussen boven- en onderlichaam
 • Een witte of grauwe huid op plekken die slecht doorbloed zijn
 • Onderhuidse verbindweefseling op de benen (harde plekken)
 • Een bobbelig uiterlijk op de aangedane plekken
 • Niet bruin worden in de zon, vooral op de probleemgebieden (vaak de onderbenen, bovenbenen of beide)
 • Doorgaans zijn de voeten en enkels en de polen en handen bij lipoedeem slank
 • Als er bijkomend lymfoedeem of veneus oedeem is (wat zich kan ontwikkelen bij lipoedeem), kunnen de enkels, handen en voeten ook opzwellen. In een komend blog: ‘Waarom vaak lymfoedeem bij lipoedeem’, leg ik er meer over uit).

“Zeker niet alle cliënten met lipoedeem of doorbloedingsklachten hebben ál deze klachten of kenmerken. Juist de grote verschillen in uiterlijk en klachten maakt het soms moeilijk een diagnose te stellen, of om klachten met elkaar in verband te brengen.

Herken je (een deel van) deze kenmerken?

Voor mij was het een eye opener om te ontdekken dat veel van mijn klachten met elkaar in verband stonden en te maken hadden met een slechte doorbloeding. Misschien geldt dat voor jou ook.

En hoe het nu, aan het einde van mijn behandeltraject, met mijn thermostaat is? Die werkt inmiddels weer normaal: veel van mijn klachten zijn weg of komen nog maar sporadisch voor.”

Deze informatie liever bekijken en beluisteren?

 

Meer lezen?

Bij het Huidfonds vind je een alinea over de werking van de bloedvaten in verband met de temperatuurhuishouding in het lichaam. 

Lees ook Hoe ik kennismaakte met Quadrivas Therapy.

Deel dit item.