“Quadrivas Therapy kun je zien als gymnastiek voor de bloedvaten”, zeg ik weleens tegen mijn cliënten. Als je in het dagelijks leven soepeler of sterker wil worden, kun je yoga of stretchoefeningen doen voor meer soepelheid of  krachttraining voor meer kracht. De spieren die je daarbij gebruikt, worden aangestuurd door de wil. Je kunt bewust bedenken dat je een squat wilt maken, of je arm wilt buigen – en het vervolgens doen. De spieren die deze bewegingen uitvoeren heten willekeurige spieren.

In de wanden van de bloedvaten zitten ook spiertjes. Dit zijn echter onwillekeurige spieren: we kunnen ze niet met onze wil aansturen en dus niet bewust zelf direct trainen.* Daar komt Quadrivas Therapy om de hoek kijken.

Een Quadrivas Therapeut is erop getraind om te voelen waar in het lichaam zich verharde vaten en vervuild weefsel bevinden. Als het ernstiger is (bijvoorbeeld bij lipoedeem) kunnen cliënten dit ook bij zichzelf voelen (als er sprake is van overgewicht is dit minder duidelijk, dan liggen de vaten letterlijk verstopt in het vet): het voelt als onderhuidse of dieper gelegen harde ribbels of bobbels. Dit komt relatief vaak voor in de benen en is daar in veel gevallen ook goed te voelen, maar het komt ook voor in de buik en in de armen. Veel mensen ervaren pijn op deze plekken, soms alleen bij (dieper) aanraken, maar soms ook al bij lichte aanraking, zoals de druk van kleding op de huid.

Tijdens een Quadrivas-behandeling wordt het hele lichaam behandeld. Met manuele technieken zoals aanhaak- en schraapbewegingen bewerkt de Quadrivas Therapeut het hele lichaam, waarbij er natuurlijk extra aandacht is voor de meest aangedane plekken. Je zou kunnen zeggen dat de vaten en het weefsel eromheen een gymnastieksessie krijgen, die het weefsel sterker en soepeler maakt. Het is geen aaien, maar een flinke en diepe fitnesstraining. Vaak zijn de aangedane gebieden pijnlijk, maar omdat de technieken en plekken steeds afgewisseld worden, is de pijn door de cliënt over het algemeen goed op te vangen.

Tijdens de behandeling is een goede en open communicatie belangrijk. Zowel van de therapeut naar de cliënt toe, als omgekeerd. Daarom zal ik altijd en herhaaldelijk vragen hoe het voelt, of de pijnlijke periodes draaglijk zijn en of de afwisseling tussen pijnpunten en ontspanning goed is. Daarnaast voelen mijn cliënten zich over het algemeen genoeg op hun gemak om zelf ook aan te geven als ze een keer tegen hun grens aan zitten. Want we zijn niet elke dag precies hetzelfde, ons energieniveau en onze pijngrens kunnen dus ook per behandelingssessie verschillen. Overigens geven de meeste cliënten aan dat het voelt als een ‘goede pijn’: het aangedane weefsel wordt gestimuleerd, er komt weer leven in de aangedane gebieden en dat is prettig.

Het goede nieuws is: na verloop van tijd wordt de pijn minder. En dit betekent ook dat de bloedvaten en het weefsel er omheen weer gezonder worden. Dit zet een positieve spiraal in gang. Want een goede bloedcirculatie betekent een optimale afdracht in het weefsel van zuurstof en voedingsstoffen en een goede afvoer van afvalstoffen. Dit zorgt voor gezonder weefsel en het verdwijnen van klachten als algehele vermoeidheid, vermoeide, zware en/of pijnlijke benen, koude voeten, restless legs en kramp in de benen.

Daarbij maakt Quadrivas Therapy gebruik van het vermogen van het lichaam om zichzelf in balans te brengen.

Het slechte nieuws: tegen de tijd dat een Quadrivas-behandeling aangenaam wordt, zit je behandeltraject er op 😊

*Er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om indirect je bloedvaten te helpen in een goede conditie te blijven of te komen. Lees binnenkort meer over wat je zelf kunt doen in dit blog: Wat kun je zelf doen voor gezonde bloedvaten.

Deze informatie liever bekijken en beluisteren? Dat kan in deze video: