Sommigen weten het: ik surf graag. Of althans, ik probeer het. Ik ben er niet goed in, maar ik word er zó gelukkig van 🙂 Omdat ik me heb voorgenomen om de komende jaren wat stapjes te maken en mezelf te verbeteren, was ik vorige week op een surfcoachingweek voor vrouwen. Daar werd niet alleen gecoacht op techniek en op fysiek gebied, maar ook op mentale aspecten. Want surfen kan een frustrerende sport zijn. Je wordt geconfronteerd met dingen die je niet goed (genoeg) doet, met teleurstellingen, met fysieke tekortkomingen, met je angsten en met het feit dat anderen altijd beter lijken te zijn. De issues die je in het normale leven tegenkomt, worden uitvergroot tijdens het surfen.

Gezondere benen

Sinds ik de diagnose lipoedeem kreeg, heb ik veel aan mijn benen gedaan (voeding, beweging, Quadrivas Therapy, De Benen Kliniek). En mijn benen zijn enorm ten goede veranderd. Ik heb niet meer het typische lipoedeemfiguur, mijn benen zijn gezonder en ik heb bijna geen maatverschil meer tussen boven- en onderlichaam. Waar ik eerst maat 40-46 had (40 bovenlichaam en maat 46 benen), is dat nu ongeveer maat 40-42. Ik zal nooit Doutzen Kroes-benen krijgen, zeg ik altijd. Maar mijn benen zijn genormaliseerd. Ik kan broeken aan zonder ze in te hoeven nemen bij de taille, ik voel me niet meer nagekeken op straat, ik krijg geen opmerkingen meer.

Gevoel van ‘anders zijn’

Ik was het gevoel van ‘er niet bij horen’ en ‘anders zijn’ daardoor eerlijk gezegd helemaal vergeten. Tot ik vorige week dus in dat groepje prachtige schepsels terechtkwam. Want mijn groepsgenoten tijdens deze surfcoachingweek bleken mooie, sportieve, slanke godinnen met atletische benen die zo ongeveer tot hun oksels reikten. Een van hen was met haar team zelfs wereldkampioen turnen geweest, godbetert. Ik werd teruggekatapulteerd naar heel veel jaren geleden en even voelde ik me weer net zo onzeker, ‘anders’ en verdrietig als toen.

Ver gekomen

Maar niet voor lang. Want ik bedacht me hoe ver ik gekomen ben. Ik had nooit gedacht dat ik überhaupt zou kunnen surfen met mijn lipoedeembenen. En nu zit ik hier toch maar mooi met sterkere en gezondere benen in de line-up en lukt het me (als de golven niet te hoog zijn en er niet te veel andere surfers in het water zijn 😊) om het gevoel te ervaren wat je hebt als de energie van een golf je voortstuwt over het water. Elke  keer weer een waanzinnige ervaring en al het andere (het vele trainen, de onzekerheid bij het zien van andere, sportiever uitziende lichamen, de twijfels of ik hier wel ‘hoor’) meer dan waard.

Belangrijke dingen

Twee belangrijke dingen hebben daaraan bijgedragen:
1. Accepteren dat mijn benen nu eenmaal anders zijn dan die van veel andere meiden en vrouwen en gewoon de dingen doen die ik graag wil doen.
2. De realisering dat ik er méér aan moet doen dan anderen om mobiel te blijven en kracht op te bouwen, maar dat dit wél mogelijk is! En deze dingen dan ook echt doen!

Extra uitdaging

Met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen heb je een paar minpuntjes ten opzichte van anderen. Zo kan er stramheid ontstaan in spieren en gewrichten. En is het moeilijker om kracht op te bouwen (en als je even niet traint neemt de spierkracht ook weer sneller af).

Mijn eigen leerproces

Mijn stapjes in het leerproces om te surfen zijn daardoor kleiner en gaan langzamer dan die van andere surfers. Maar hé, dat is helemaal oké. Tuurlijk, soms kan het frustrerend zijn om te zien dat iemand in 3 jaar bereikt waar ik meer tijd over heb gedaan, maar ik heb plezier in het leerproces en het surfen zelf.

Gemotiveerd werken

Belangrijker nog: het surfen motiveert me enorm om dagelijks de juiste keuzes te maken voor mijn benen, zodat ze in de beste conditie zijn als ik weer op surftrip ga. Zo doe ik bijna dagelijks oefeningen voor meer mobiliteit, kracht en souplesse en let ik op mijn voeding.

Hoe is dat voor jou

Misschien wil jij ook surfen. Of wil je een andere nieuwe sport uitproberen – of (blijven) tennissen, volleyballen, skiën, golfen, wandelen of welke andere bezigheid je ook graag doet. En misschien wil je gewoon soepel van een stoel op kunnen staan of uit de auto stappen.

Sleutelfactor: stagnatie

Ik weet zeker dat dit kan, óók met lipoedeem of bloedcirculatieproblemen. Ik ga er in ieder geval alles aan doen. En mijn grote wens is om zoveel mogelijk meiden en vrouwen mee te nemen op deze mooie reis. Ik ben de afgelopen jaren als Quadrivas Therapeut en als ervaringsdeskundige diep in alle materie rond lipoedeem en bloedcirculatieproblemen gedoken en ontdekte dat stagnatie in het bindweefsel en de bloedcirculatie één van de basisoorzaken is van veel klachten. Om dat tegen te gaan is beweging één van de belangrijkste sleutelfactoren. Daarom ben ik bezig met een bewegingsprogramma bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen, gebaseerd op mijn ervaringen. Binnenkort vertel ik hier meer over.

Soms zit het meer in je hoofd

Nog even terug naar de surfcoachinggroep: de groep vrouwen was fantastisch, ondersteunend en solidair. Er was geen sprake van ‘er niet bij horen’, ze vierden net zo hard mijn successen op het surfboard als die van andere ladies uit de groep.
Soms zit iets niet in je benen, maar vooral in je hoofd, zo leerde ik.

Stay tuned

Wil je meer weten over het bewegingsprogramma waar ik mee bezig ben? Houd dan de blogs in de gaten.
Vond je dit interessant om te lezen?  Kijk waarover je nog meer kan lezen in het overzicht op deze pagina.