In een onderzoek in de Verenigde Staten werd in het lymfevatensysteem bij lipoedeempatiënten en lymfoedeempatiënten een eiwit aangetroffen. Dit eitwit onderscheidt deze aandoeningen op moleculair niveau van gezonde mensen en wellicht ook van onder meer obesitas.

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar lipoedeem. Onterecht, vinden wij. Want circa 11% van de vrouwen in de westerse wereld heeft of krijgt lipoedeem.

Gelukkig wordt er wel wát onderzoek gedaan, ook al is dat soms in de slipstream van onderzoek naar lymfoedeem. Dat is een aandoening die veel bekender is.

Recent onderzoek in de VS

In één van de recentere onderzoeken zochten onder meer Stanley Rockson (hoogleraar cardiovasculaire aandoeningen Stanford School of Medicine), Guillermo Oliver (directeur van het Center for Vascular and Developmental Biology Northwestern University) en Wanshu Ma (onderzoekswetenschapper Northwestern University) naar een biomarker die vrouwen met lipoedeem en/of lymfoedeem zouden onderscheiden van vrouwen die dit niet hebben.

Ze onderzochten een groep van 50 vrouwen. Deze groep bestond uit 12 gezonde vrouwen, 37 met lymfoedeem, 11 met andere lymfovasculaire aandoeningen en 15 vrouwen met de diagnose lipoedeem.

Eiwit PF 4

Wat ontdekten ze? Bij de vrouwen met lymfoedeem, lymfovasculaire aandoeningen én lipoedeem, werd het molecuul PF 4 (Platelet Factor 4., bloedplaatjesfactor 4) aangetroffen in de lymfevaten. Bij de gezonde vrouwen niet. PF 4 is een cytokine, een eiwit dat betrokken is bij de regeling van immuun- en ontstekingsreacties in het lichaam.

Wat betekent dit in de praktijk?

  1. Het is de eerste keer dat een onderzoek aantoont dat er een moleculaire afwijking gevonden kan worden bij lipoedeem. Natuurlijk moet dit verder onderzocht worden. Het zou het begin kunnen zijn richting een diagnose die niet alleen op klachten en uiterlijke kenmerken is gebaseerd.
  2. Voorheen werd gedacht dat lipoedeem een ‘vetziekte’ zou zijn. Onder aanvoering van de grondlegger van de therapie, Alyna Eekema, hebben wij als Quadrivas Therapeuten, altijd al gezegd dat de opstapeling van vet een gevólg is van oorzaken die we moeten vinden in het vaatstelsel. Dit lijkt nu onderbouwd te worden.
  3. Het is de eerste keer dat aangetoond wordt dat ons vaatstelsel te maken heeft met lipoedeem. Dit is iets wat de oprichter van Quadrivas Therapy al 20 jaar roept. In dit onderzoek wordt ervan uitgegaan dat, omdat de biomarker in de lymfevaten is aangetroffen, de oorzaak van lipoedeem ook in de lymfevaten zit. Wij merken als Quadrivas Therapeuten dat veel klachten bij lipoedeem vanuit niet-optimaal werkende bloedvaten voortkomen. We zien dat het bindweefsel rondom de bloedvaten vaak stugger wordt en verkleefd raakt als gevolg van de slechte doorbloeding. In dat bindweefsel liggen ook de lymfevaten. Een deel van de patiënten met lipoedeem ontwikkelen in de loop van de tijd ook secundair lymfoedeem. Wij denken dat de lymfevaten slechter gaan werken als gevolg van de slechte plaatselijke doorbloeding en het stugger worden van het bindweefsel waarin deze lymfevaten liggen. Wij geven altijd aan: als de bloedvaten gezonder worden, worden het bindweefsel en de lymfevaten ook weer gezonder, waardoor deze weer goed hun werk kunnen doen. Vaak zien we dan ook dat secundair lymfoedeem bij lipoedeem vermindert in de loop van het therapietraject.
  4. We hebben al langer het idee dat bij lipoedeem laaggradige ontstekingen in het bindweefsel rond de bloedvaten een rol zouden kunnen spelen. PF 4 zou hiermee in verband kunnen worden gebracht.

Wat kunnen we hiermee?

Het kan sowieso voor veel vrouwen met lipoedeem erkenning zijn: het is een aandoening die (in de toekomst) aangetoond kan worden.

Daarnaast betekent het dat we met Quadrivas Therapy al 20 jaar op de goede weg zitten. De oorzaak van de klachten bij lipoedeem moeten we niet zoeken in het vetweefsel, maar in het vatenstelsel. We hebben het dan over de oorzaak van de klachten bij lipoedeem. Over de oorzaak van het ontstaan van lipoedeem tasten we nog in het duister: hormonen spelen in ieder geval een belangrijke rol, genetische componenten lijken een rol te spelen, maar zijn nog niet aangetoond.

Het ondersteunt wat wij al 20 jaar weten

Het onderzoek ondersteunt wat wij in de praktijk al 20 jaar ervaren: stimulatie van de bloedvaten en het bindweefsel er omheen (waar de lymfevaten ook in liggen) vermindert klachten bij lipoedeem sterk, of laat deze zelfs helemaal verdwijnen. In mijn nieuwsbrieven en blogs besteed ik altijd veel aandacht aan wat je (zelf) kunt doen om de bloedcirculatie te stimuleren en de vaten zo gezond mogelijk te houden. Mensen handvaten geven om zelf thuis te werken aan hun beste benen, vind ik erg belangrijk. Daarom zet ik nu Je Beste Benen op.

Start van een nieuw programma: JBB Mobility

In januari start het online programma Je Beste Benen Mobility, een maandabonnement met wisselende mobiliteitsoefeningen speciaal gericht op vrouwen met bloedcirculatieproblemen en lipoedeem. De steeds wisselende workouts zijn op meerdere niveaus uit te voeren. Zo kun je heel eenvoudig zelf aan de slag met dagelijkse oefeningen om de doorstroming in je bloed- en lymfevaten te boosten en je bindweefsel in je benen soepeler en gezonder te maken. Je krijgt hulp om deze oefeningen tot een goede dagelijkse nieuwe gewoonte te maken. Want de ‘magic’ zit hem in consequente herhaling. De resultaten van het oefenprogramma kunnen je dagelijks leven veranderen (een vrijer gevoel in je lichaam, gezondere benen, veel makkelijker kunnen bewegen en daardoor (weer) plezier hebben in bewegen) en de kosten gaan € 9,95 per maand bedragen. Zonder risico, want bevalt het niet, dan krijg je binnen 30 dagen je geld terug.

In 2024 werken aan je beste benen?

Wil je in 2024 werken aan je beste benen met op maat gemaakte workouts voor lipoedeem en bloedcirculatieproblemen? Je kunt je nu alvast voorinschrijven voor JBB Mobility. De eerste 20 geïnteresseerden die zich voorinschrijven, krijgen in januari 20% korting (de overeenkomst wordt pas geldig als de betaling gedaan is, dus er is geen risico aan een voorinschrijving, er valt alleen wat korting te krijgen als je besluit je in te schrijven😊) Op naar een jaar met gezonde(re) benen! Stuur me een mailtje op info@quadrivasdrechtsteden.nl als je hiervan gebruik wilt maken.

Meer lezen over het onderzoek?

Een artikel over het onderzoek verscheen in Stanford Medicin News Center (van de Stanford School of Medicin): https://med.stanford.edu/news/all-news/2020/11/biomarker-for-lipedema-discovered.html. Een samenvatting van het onderzoek vind je hier: https://insight.jci.org/articles/view/135109

Op de hoogte blijven?

In mijn nieuwsbrieven en op mijn websites www.quadrivasdrechtsteden.nl en www.debenenkliniek.nl geef ik zoveel mogelijk tips en informatie over zo optimaal mogelijk leven met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Wil je als eerste lezen wat ik met je wil delen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief (zie de pop-up).

Vond je dit interessant om te lezen?  Kijk waarover je nog meer kan lezen in het overzicht op deze pagina.