Steunkousen bij lipoedeem: ze worden nog steeds standaard voorgeschreven. Maar heb je alleen lipoedeem, dan is het helemaal niet zo’n goed idee om steunkousen te dragen.
Bij lipoedeem wil je het bindweefsel en de bloedvaten zoveel mogelijk in beweging zetten, sterker en soepeler maken. Steunkousen doen dit niet. Veel cliënten met lipoedeem merken dit zelf ook: “Ik heb steunkousen aangemeten gekregen en ik heb ze een week braaf gedragen, maar het vóelde gewoon verkeerd.”

Geen steunkousen bij puur lipoedeem

Dus steunkousen bij lipoedeem, ja of nee? Het korte antwoord: wij raden als Quadrivas Therapeuten het gebruik van steunkousen af als je alleen lipoedeem hebt. Wat kun je bij lipoedeem wel doen, in plaats van steunkousen? Zet het bindweefsel en de bloedvaten in beweging en stimuleer de doorbloeding. Dit kun je doen met behandelingen en massages, door zeer regelmatig en gevarieerd te bewegen en bijvoorbeeld door koud af te douchen. Die laatste twee dingen kun je dagelijks zelf thuis doen en hoeven niets extra te kosten.

In deze situaties zijn steunkousen wel een goed idee

  • Vocht vasthouden bij lipoedeem
Merk je dat je weleens vocht vasthoudt in je enkels bij het vliegen, andere lange (auto-)reizen of lang staan? Dan kunnen steunkousen of compressiekousen ondersteunend werken. Je zou er dan voor kunnen kiezen om ze selectief in te zetten, op momenten waarvan je weet dat je naast lipoedeem ook last krijgt van vocht vasthouden in je benen.
  • Lipolymfoedeem (of lipoedeem + lymfoedeem)
Heb je de diagnose lymfoedeem naast lipoedeem (ook wel lipolymfoedeem), dan heb je waarschijnlijk ook veel last van het vasthouden van vocht in je (onder-)benen. Dan zijn steunkousen een aanrader: ze helpen de zwelling in het onderbeen af te laten nemen.
  • Lipoedeem en spataderen
Heb je behalve lipoedeem veel last van spataderen, dan kunnen steunkousen helpen het bloed dat in de aders in de benen achterblijven, af te voeren. De vermoeidheid in de benen kan dan afnemen.
Hoe vaak en wanneer je ze draagt, is afhankelijk van de mate van je klachten en van wanneer ze optreden. Heb je steunkousen aangemeten gekregen nadat je de diagnose lipoedeem kreeg? En heb je het gevoel dat je ze niet altijd nodig hebt, maar soms wel? Experimenteer ermee en merk op hoe je benen aanvoelen in verschillende omstandigheden. Zo kom je erachter in welke situaties je ze het best in kunt zetten.

Samenvattend:

  • Heb je lymfoedeem en géén lipoedeem? Dan blijft het gangbare advies nog altijd om steunkousen te dragen.
  • Heb je alleen lipoedeem? Berg je steunkousen dan op en zet je bindweefsel, spieren en bloedvaten op gevarieerde manieren in beweging.
  • Heb je lipoedeem en daarnaast last van vocht vasthouden, lymfoedeem of spataderen: kijk dan in welke situaties steunkousen je kunnen helpen.
Volg je me al via Je Beste Benen op Instagram? Daar ga ik regelmatig updates doen over leefstijl en beweging bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen voor jouw beste benen.

Januari-zonder-suiker-challenge

Mijn januari-zonder-suiker-challenge gaat voorspoedig! Inmiddels ben ik een kleine twee weken onderweg en ik merk de volgende voordelen al:
  • Het is rustiger in mijn hoofd.
  • Ik neig minder naar snelle koolhydraten.
  • Mijn huid ziet er beter uit. En – heel belangrijk
  • Ik voel mijn gewrichten soepeler worden.
Suiker is binnen voeding één van de grootste veroorzakers van gewrichtspijnen en stramheid, iets waar je bij lipoedeem ook al eerder last van kunt hebben. Alle reden dus om dit op verschillende manieren aan te pakken.

Wat doet het met jou?

Doe jij mee met de januari-zonder-suiker-challenge? Of heb je onlangs een andere goede gewoonte geïntroduceerd? Ben je gestart met elke dag mobiliteitsoefeningen met JBB Mobility, ben je meer gaan bewegen of voeg je misschien meer groenten toe aan je maaltijden? En merk jij er al de voordelen van? Ik ben benieuwd. Wil je het met mij delen door te reageren via info@quadrivasdrechtsteden.nl?

Op de hoogte blijven?

In mijn nieuwsbrieven en op mijn websites www.quadrivasdrechtsteden.nl en www.debenenkliniek.nl geef ik zoveel mogelijk tips en informatie over zo optimaal mogelijk leven met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Wil je als eerste lezen wat ik met je wil delen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief (zie de pop-up).

Vond je dit interessant om te lezen?  Kijk waarover je nog meer kan lezen in het overzicht op deze pagina.