‘Kun je lipoedeem in je armen hebben?’ Die vraag krijg ik vaak. En het antwoord is: ja, dat kan.
Lipoedeem in de armen is een onderbelicht onderwerp. Vaak hebben we het bij lipoedeem alleen over de benen. Toch komt het best vaak voor dat in de loop van de tijd lipoedeem ook in de armen ‘sluipt’.

Eerste kenmerken

Wat zijn de eerste kenmerken? Als je onder behandeling bent bij een Quadrivas Therapeut, zal deze het vaak merken aan dezelfde kenmerkende stugheid van bloedvaten en hardheid in het bindweefsel in de armen, net zoals we meestal in de benen aantreffen bij lipoedeem.

Wat je zelf merkt

Hoe je het zelf kunt merken? Het begint vaak met een zwaar gevoel in de armen. Je kunt dan bijvoorbeeld niet lang je arm omhooghouden om een foto of video met je telefoon te maken. Je kunt ook merken dat je sneller blauwe plekken krijgt op je armen en de armen kunnen gevoeliger of pijnlijker aanvoelen. Dit zijn allemaal kenmerken van een slechte plaatselijke doorbloeding, wat de oorzaak is van veel klachten bij lipoedeem. Vervolgens kunnen de armen wat dikker worden, net als bij lipoedeem in de benen. En soms zie je (met strijklicht – licht van de zijkant) een beetje cellulite-achtige structuur.

Oorzaak later opkomen lipoedeem in armen

Waarom lipoedeem vaak pas later in de armen opkomt heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de armen dichter bij het hart liggen. De bloedvaten in de armen hoeven niet tegen de zwaartekracht in te werken, zoals bij de benen wel het geval is. Bovendien zijn we over het algemeen beweeglijker met onze armen, dan met onze benen. Dit zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen vaak beter worden aangevoerd naar het weefsel in de armen en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Daardoor ontwikkelen de typische lipoedeemklachten zich op deze plek langzamer.

Wat kun je zelf doen bij (beginnend) lipoedeem in de armen?

  • Beweeg regelmatig en neem dan ook de armen mee.
  • Doe spierversterkende oefeningen voor de armen: spierweefsel is altijd goed doorbloed. Dit zorgt voor minder klachten.
  • Stretch de armspieren waar dat kan: in soepel bindweefsel kunnen bloedvaten beter hun werk doen. Dit zorgt voor minder klachten.
  • Douche (ook) de armen regelmatig af met koud water of neem wisseldouches.
  • Houd met massages en/of bindweefselbehandelingen het bindweefsel in beweging en boost de bloedcirculatie
Op https://www.instagram.com/jebestebenen inspireer ik vrouwen met bloedcirculatieproblemen, pijnlijke, stijve, stramme benen en lipoedeem om hun beste leven te leiden. Zie ik je daar?

 

Op de hoogte blijven?

In mijn nieuwsbrieven en op mijn websites www.quadrivasdrechtsteden.nl en www.debenenkliniek.nl geef ik zoveel mogelijk tips en informatie over zo optimaal mogelijk leven met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Wil je als eerste lezen wat ik met je wil delen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief (zie de pop-up).

Vond je dit interessant om te lezen?  Kijk waarover je nog meer kan lezen in het overzicht op deze pagina.