Wat doen afvalstoffen met je benen? Met andere woorden: hoe kunnen afvalstoffen beenklachten opleveren of verergeren?

We hebben allemaal afvalstoffen in ons lichaam. Dat is onvermijdelijk en een normaal bijproduct van de metabolische processen die ons in leven houden. Ons metabolisme zijn alle chemische reacties in het lichaam die nodig zijn om voedsel om te zetten in energie, om nieuwe cellen op te bouwen en oude af te breken, en om de lichaamsfuncties te reguleren. Tijdens deze processen worden verschillende soorten afvalstoffen geproduceerd.

Het belang van afvoer van afvalstoffen

Hoewel de productie van afvalstoffen een normaal en zelfs essentieel onderdeel is van ons lichaam, is het ook cruciaal dat ze efficiënt worden afgevoerd om gezondheidsproblemen te voorkomen. En hier komen onze bloed- en lymfevaten bij kijken. Het bloedcirculatiesysteem en het lymfesysteem zorgen er samen met nieren, lever en longen voor dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden, zodat het lichaam van binnen gezond en in balans blijft.

In het kort: wat doen de bloedvaten en de lymfevaten?

Het hart pompt bloed door het lichaam via de bloedvaten en zo worden zuurstof en voedingsstoffen naar alle lichaamscellen gebracht, daarnaast worden afvalproducten afgevoerd. Dit is essentieel voor je gezondheid. Een niet-optimale bloedcirculatie kan leiden tot ophoping van afvalstoffen zoals koolstofdioxide en lactaat, wat gezondheidsklachten veroorzaakt. Parallel ondersteunt het lymfestelsel de bloedcirculatie door extra afval en gifstoffen te verwijderen. De gezuiverde lymfe keert uiteindelijk terug naar de bloedcirculatie.

Lipoedeem en bloedcirculatieproblemen

75% van de vrouwen heeft of krijgt te maken met bloedcirculatieklachten. En 11% van de vrouwen in de westerse wereld heeft of krijgt lipoedeem, waarbij een slechte bloedcirculatie en het vasthouden van afvalstoffen waarschijnlijk een oorzaak is voor veel van de fysieke klachten bij lipoedeem.

Deze klachten kun je krijgen bij te veel afvalstoffen in het lichaam

Spieren
De ophoping van afvalstoffen in de spieren kan leiden tot vermoeidheid, pijn en krampen. Dit komt doordat de afvalstoffen stoffen bevatten die normale spierfuncties belemmeren en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken.
Gewrichten
In de gewrichten kunnen opgehoopte afvalstoffen leiden tot stijfheid en pijn. Dit kan het gevolg zijn van ontstekingsprocessen die worden getriggerd door de aanwezigheid van deze stoffen, waardoor beweging moeilijker en oncomfortabeler wordt.
Bindweefsel
Afvalstoffen kunnen de structuur en functie van bindweefsel beïnvloeden, dit kan zorgen voor verklevingen in het bindweefsel en verminderde elasticiteit en flexibiliteit. Dit kan bijdragen aan een breed scala van problemen, van huidveroudering tot een verhoogd risico op blessures.
Vetweefsel
Een slechte bloedcirculatie kan leiden tot minder goede afvoer van afvalstoffen. Ophoping van deze afvalstoffen kan het celmetabolisme verstoren, wat kan bijdragen aan vetopslag. Een slechte bloedcirculatie kan daarnaast de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen verminderen. Dit kan het metabolisme beïnvloeden, wat ervoor kan zorgen dat het lichaam minder goed vet kan verbranden. (Plaatselijk) overgewicht kan de bloedcirculatie weer beïnvloeden doordat er extra druk komt op de bloedvaten. Vetweefsel kan ontstekingsprocessen in het lichaam verhogen, wat de gezondheid van de bloedvaten kan aantasten en de circulatie kan verminderen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan: overgewicht leidt tot slechtere circulatie, wat op zijn beurt het metabolisme en de afvoer van afvalstoffen beïnvloedt, wat weer kan bijdragen aan verdere gewichtstoename en gezondheidsproblemen.

Wat kun je doen aan afvalstoffen?

Zorg voor een betere AFVOER van afvalstoffen
  1. Bewegen, bewegen, bewegen! Verbeter je bloedcirculatie met regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Dit kan de bloedcirculatie stimuleren en zo helpen bij de efficiëntere afvoer van afvalstoffen.
  2. Breng ruimte en soepelheid in bindweefsel en bloed- en lymfevaten door te stretchen en mobiliteitsoefeningen te doen. Wil je hier hulp bij, kijk dan op https://jebestebenen.nl/jbb-mobility/jbb-mobility voor een abonnement waarbij je 9-minuten per dag mobiliteitsoefeningen doet. Let op: dit is voor wie (nog) wel door de knieën kan buigen en op de grond kan zitten en weer opstaan. Sommige oefeningen kunnen wat pittiger zijn, maar ze brengen heel efficiënt veel doorstroming in de heupen, knieën, enkels, kuiten en bovenbenen: precies de probleemgebieden bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.
  3. Laat het hart op een gecontroleerde manier af en toe wat harder pompen: breng de hartslag dagelijks even omhoog met intensievere beweging, al is het maar een minuutje per dag. Ga wat harder fietsen, een stukje snelwandelen of doe thuis wat cardio-oefeningen zoals joggen op de plaats of jumping jacks.
  4. Water drinken. Voldoende water drinken is cruciaal om het lichaam te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen via de nieren.
  5. Eet voldoende vezels en zorg voor een (voor jou) gezond voedingspatroon, zodat je darmen optimaal werken.
  6. Massage, lymfedrainage, bindweefselmassage en andere behandelingen zoals EMS: deze technieken kunnen helpen bij het stimuleren van de bloedcirculatie en de lymfecirculatie. Als je nog op de wachtlijst staat voor Quadrivas Therapy, zijn er andere behandelingen die je kunt inplannen om de afvoer van afvalstoffen te stimuleren. Zo kun je bij www.debenenkliniek.nl terecht voor hoogwaardige mechanische bindweefselmassage, waarbij zowel gewerkt wordt op het soepeler en gezonder maken van bindweefsel en bloed- en lymfevaten, als op het geven van een boost aan de bloedcirculatie en de lymfecirculatie. Dit voorkomt dat je bloedcirculatie verder achteruit gaat.
Zorg voor MINDER AANVOER van afvalstoffen
  1. Eet voor jou gezonde voeding. Verhoog de inname van plantaardige voeding. Verlaag de inname van snelle en lege koolhydraten (witte rijst, witte pasta, etc), suikers en bewerkte producten.
  2. Een open deur, maar ik wil het toch even noemen: roken en alcohol zorgen voor fors meer afvalstoffen in je lichaam.
  3. Let op met de producten die je op je huid gebruikt, zoals deodorant, zonnebrand, bodylotion en gezichtscrème. Via de huid kunnen afvalstoffen in de bloedvaten belanden.

Op de hoogte blijven?

In mijn nieuwsbrieven en op mijn websites www.quadrivasdrechtsteden.nl en www.debenenkliniek.nl geef ik zoveel mogelijk tips en informatie over zo optimaal mogelijk leven met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Wil je als eerste lezen wat ik met je wil delen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief (zie de pop-up).

Vond je dit interessant om te lezen?  Kijk waarover je nog meer kan lezen in het overzicht op deze pagina.