Quadrivas Therapy maakt gebruik van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit klinkt misschien vaag, maar dat is het niet. Denk maar eens aan de laatste keer dat je een sneetje in je vinger had. Of een grote blaar op je hiel na een lange dag in nieuwe schoenen. Na een paar dagen groeit de huid weer dicht en na een week zie je er vaak niets meer van. Dat doet het lichaam helemaal zelf. Knap eigenlijk, als je erover nadenkt.

Zo werkt het in heel ons lichaam

Ons mechanisme is altijd op zoek naar homeostase. Dit is een ander woord voor balans of evenwicht. Het betekent dat als er ergens iets mis is, het lichaam zijn best doet om ervoor te zorgen dat het weer in evenwicht komt. Aan ons is het om de beste omstandigheden te creëren, zodat het lichaam dit kan doen.

Maar soms is de balans zover verstoord, dat het lichaam het niet (meer) alleen kan en een zetje nodig heeft. In het voorbeeld van het sneetje in de vinger kan het zijn dat het een beetje gaat ontsteken. We kunnen dan vaak helpen door de wond en de huid eromheen goed te ontsmetten, schoon en droog te houden en er wellicht een pleister op te doen. Met een beetje hulp, kan het lichaam het dan weer zelf.

Quadrivas Therapy gebruikt het zelfherstellend vermogen

Wat heeft dit te maken met Quadrivas Therapy? Bij cliënten met diagnoses of klachten als lipoedeem, secundair lymfoedeem, restless legs, zware benen, pijnlijke benen, vermoeide benen en/of diabetes type type I en II, zien we vaak dat de wanden van de bloedvaten verhard zijn en het bindweefsel eromheen verkleefd is. Hierdoor worden voedingsstoffen en zuurstof slecht afgeleverd op plekken waar dit nodig is (en surprise: álle plekken in het lichaam hebben zuurstof en voedingsstoffen nodig, tot in het topje van je kleine teen aan toe). Bovendien worden bij een verstoring van dit proces afvalstoffen uit het weefsel niet goed afgevoerd.

Helaas is dit vaak het begin van een negatieve spiraal: omdat de vaatwanden en het weefsel niet in optimale conditie zijn, komen zuurstof en voedingstoffen niet voldoende op de plekken waar ze moeten zijn en worden afvalstoffen niet voldoende afgevoerd. Vaak gaat dit samen met laaggradige ontstekingen in vetweefsel rond de vaten. Hierdoor ontstaan veel klachten. Maar belangrijker nog: het gevolg is dat de vaatwanden en het weefsel eromheen verder verharden en verkleven. Daardoor wordt het uitwisselen van zuurstof & voedingsstoffen en afvalstoffen nóg moeilijker en worden de klachten vaak in de loop van de tijd nóg erger.

Het belang van gezonde levensstijl

Deze negatieve spiraal kunnen we gelukkig doorbreken. Door het lichaam de juiste voeding te geven, regelmatig te bewegen en genoeg ontspanning te nemen. Soms is dit niet genoeg en dan hebben de wanden van de bloedvaten en het weefsel er omheen een zetje nodig om weer gezond te worden. Tijdens Quadrivas Therapy worden de wanden van de bloedvaten en het eromheen liggende weefsel gestimuleerd door middel van diepe grepen. In het blog Hoe werkt Quadrivas Therapy lees je meer over hoe dit in zijn werk gaat. Na verloop van tijd worden de wanden van de bloedvaten en het weefsel eromheen soepeler en gezonder, wat betekent dat de bloedvaten weer hun werk kunnen gaan doen: zuurstof en voedingsstoffen afleveren en afvalstoffen afvoeren. Dit is de basis voor gezond weefsel en dus een gezond lichaam.

Quadrivas Therapy bevordert het zelfherstellend vermogen

Hoe soepeler en gezonder de wanden van de bloedvaten en het bindweefsel rondom de vaten zijn, hoe beter het lichaam in staat is om weer zelf in balans te komen. Quadrivas Therapy bevordert op deze manier het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Vandaar dat we tijdens een Quadrivas-traject vaak op een gegeven moment een omslagpunt zien. Het weefsel voelt beter aan en klachten blijven steeds langer achter elkaar weg. Het is een teken dat het lichaam de balans weer aan het terugvinden is. Dit is ook het punt dat we bij veel cliënten aan afbouwen kunnen gaan denken. Het lichaam heeft nog maar eens in de twee weken en later nog maar af en toe een zetje nodig.

Natuurlijk is ook de levensstijl van de cliënt zelf belangrijk: voldoende en gevarieerde beweging, een gezond eetpatroon (gezond voor de cliënt: dit is voor iedereen weer anders), voldoende ontspanning en slaap en regelmatige blootstelling aan kou (bijvoorbeeld koud afdouchen) helpen om de bloedvaten in goede conditie te houden.

Als laatste hebben we nodig: een portie geduld. Het lichaam kan veel zelf herstellen. Maar het kost wel tijd. Zeker als klachten al langer bestaan – bij sommige cliënten zijn klachten al twintig, dertig of veertig jaar aanwezig – zien we dat het genezingsproces tijd kost. We kunnen niet afdwingen dat het proces sneller gaat dan dat het gaat. Zoals een spreuk luidt: ‘Als je aan een grassprietje trekt, gaat het niet harder groeien.’ Het grassprietje groeit onder de juiste omstandigheden vanzelf. Zo is het ook met ons lichaam. Maar we kunnen wel de meest gunstige omstandigheden creëren, zodat het lichaam optimaal gebruik kan maken van het eigen vermogen om te herstellen.

Wil je thuis zelf aan de slag?

Je kan thuis zelf het zelfherstellend vermogen van je lichaam activeren met workouts. Met JBB Mobility kan je thuis mobiliteitsworkouts doen met korte video’s. In deze blog kan je hier meer over lezen.

Kijk voor meer informatie over het abonnement voor JBB Mobility Workout op https://jebestebenen.nl/programma-s

Activeer het zelfherstellend vermogen en kom in beweging.

Op de hoogte blijven?

In mijn nieuwsbrieven en op mijn websites www.quadrivasdrechtsteden.nl en www.debenenkliniek.nl geef ik zoveel mogelijk tips en informatie over zo optimaal mogelijk leven met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Wil je als eerste lezen wat ik met je wil delen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief (zie de pop-up).

Vond je dit interessant om te lezen?  Kijk waarover je nog meer kan lezen in het overzicht op deze pagina.