In de praktijk zie ik als Quadrivas Therapeut dat mijn cliënten met fors lipoedeem vaak minder makkelijk bruin worden op de aangedane plekken (vaak de bovenbenen, soms ook de onderbenen).
Eén van mijn cliënten had het met haar fysiotherapeut over dit fenomeen en die geloofde haar niet. “Minder snel bruin worden door lipoedeem? Dat kan écht niet! Dat heeft níets met elkaar te maken.”

Overdenking

Het deed me nadenken. Voor ons – voor mij en ik weet dat collega-Quadrivas Therapeuten dit op dezelfde manier ervaren – is het zo klaar als een klontje. We zien het namelijk dagelijks in de praktijk. Bij veel vrouwen die verhard lipoedeem en verkleefd bindweefsel hebben, blijft huid die bij blootstelling aan de zon normaal gesproken bruin zou worden, op die plekken wit en grauw. De enkels en/of de onderbenen worden dan bijvoorbeeld wel bruin, terwijl de bovenbenen bijna niet kleuren. Of het bovenlichaam wordt wel bruin en de benen in hun geheel niet.
Hoe werkt dit? Ik dook er eens in. Helaas kon ik geen wetenschappelijke artikelen vinden over lipoedeem en het kleuren van de huid door de zon. Maar door te kijken naar hoe het bruiningsproces in de huid werkt, kunnen we wel beredeneren waarom de huid van vrouwen met lipoedeem vaak minder snel kleurt op de aangedane plekken.

Zo zit de huid in elkaar

Onze huid bestaat uit twee lagen: de opperhuid aan de buitenkant en de lederhuid aan de binnenkant. De opperhuid vormt de barrière, de lederhuid bevat alle ‘apparatuur’ – zenuwuiteinden, zweetklieren, haarfollikels en bloedvaten. Een netwerk van kleine haarvaatjes (dit zijn heel kleine bloedvaatjes) zorgt voor de voedingsbehoeften van de cellen in de lederhuid. De opperhuid heeft geen directe bloedtoevoer, maar wordt ondersteund en gevoed door de lederhuid. In de meest diepe laag in de opperhuid (dus dicht tegen de bloedvaatjes in de lederhuid aan) zitten onze melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het bruiningsproces.  Melanocyten produceren melanine als reactie op UV-straling. Melanine is een pigment en dit zorgt voor kleuring van de huid.

Cellen hebben voedingsstoffen en zuurstof nodig

Álle cellen hebben voedingsstoffen en zuurstof nodig om hun taken uit te kunnen voeren. Dit is de basiswetenschap van hoe onze cellen werken en hoe wij als organismes in leven kunnen blijven. Deze voedingsstoffen en zuurstof worden aangevoerd door de bloedvaten. Als je dan weet dat bij vrouwen met lipoedeem (zeker bij verhardingen en verklevingen in het bindweefsel) de bloedcirculatie in de kleine vaatjes op de aangedane plekken vaak niet optimaal werkt, begrijp je dat de cellen op die plekken niet goed bediend kunnen worden. Als die cellen te weinig voedingsstoffen en zuurstof krijgen aangeleverd, zullen ze ook niet optimaal hun werk kunnen doen. Het klinkt logisch en het kan daarmee een oorzaak zijn voor het niet makkelijk bruinen van de huid bij lipoedeem.

MSH (hormoon)

Dan deel 2 van mijn theorie. Bij blootstelling aan zon wordt in de hersenen Melanocytstimulerend hormoon (MSH) geproduceerd. Dit hormoon stroomt door de bloedbaan en moet de melanocyten ook bereiken via de kleine bloedvaatjes, waardoor deze cellen worden aangemoedigd om méér melanine te produceren. Dit wetende, lijkt het logisch om te concluderen dat vrouwen met lipoedeem ook hier in het nadeel zijn: waarschijnlijk bereikt ook dit melanocystimulerend hormoon bij vrouwen met lipoedeem minder goed de doelcellen via de bloedvaten. Waardoor deze cellen minder stimulans krijgen om melanine te produceren en er dus ook minder melanine wordt aangemaakt.

Bruine benen

Het grappige is: in de loop van het behandeltraject verbetert de plaatselijke doorbloeding, wordt het weefsel op de aangedane plekken gezonder én moeten veel cliënten in de zomer ineens beter opletten in de zon (want ze kleuren sneller en verbranden daardoor vaak ook eerder). “Ik krijg ineens bruine benen” of “Ik ben op mijn bovenbenen een beetje verbrand, dat had ik vroeger nooit”, krijg ik dan te horen. Ik heb dit zelf ook meegemaakt (want behalve Quadrivas Therapeut ben ik ervaringsdeskundige met lipoedeem): tegenwoordig moet ik ook mijn bovenbenen goed insmeren, terwijl ik daar vóór de therapie echt niet zo op hoefde te letten.
Ook al is er geen wetenschappelijk bewijs (er is sowieso heel weinig onderzoek gedaan naar lipoedeem), de theorie lijkt te ondersteunen wat wij in de praktijk zien: bij lipoedeem wordt vaak de huid van (een deel van) de benen niet of moeilijker bruin dan de rest van het lichaam.

__________________

Wachtlijst opschonen

Een vraagje: de wachtlijst voor Quadrivas Therapy bij Quadrivas Clinic Drechtsteden groeit uit zijn voegen. Mocht je dit lezen en bedenken: ‘O ja, ik heb me óók ooit opgeven voor de wachtlijst, maar dit is niet meer nodig (om wat voor reden dan ook), zou je me dit dan willen laten weten? Dan kan ik je gegevens van de wachtlijst afhalen en zo houden we de lijst schoon. Natuurlijk blijf je wel gewoon de nieuwsbrief ontvangen (als je dit wilt). Alvast bedankt!

Wil je thuis zelf aan de slag?

Je kan thuis zelf het zelfherstellend vermogen van je lichaam en de plaatselijke bloedcirculatie in je benen activeren met workouts. Met JBB Mobility doe je thuis mobiliteitsworkouts via korte video’s. In deze blog lees je er meer over.

Kijk voor meer informatie over het abonnement voor JBB Mobility Workout op https://jebestebenen.nl/programma-s

Activeer het zelfherstellend vermogen en kom in beweging.

Op de hoogte blijven?

In mijn nieuwsbrieven en op mijn websites www.quadrivasdrechtsteden.nl en www.debenenkliniek.nl geef ik zoveel mogelijk tips en informatie over zo optimaal mogelijk leven met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Wil je als eerste lezen wat ik met je wil delen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief (zie de pop-up).

Vond je dit interessant om te lezen?  Kijk waarover je nog meer kan lezen in het overzicht op deze pagina.